logo
This is Photoshop's version of Lorem Ipsum. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat
Latest Posts
+387648592568
info@GOtravel.com

Urmărește-ne și pe:

Sus
 

STRAJA, atracţii turistice

STRAJA, atracţii turistice

STRAJA, atracţii turistice

Staţiunea sporturilor de iarna Straja ne oferă senzaţiile plăcute ale zborului pe schiuri printre brazii înveşmântaţi în mantia de nea.
Straja care a fost nominalizată pentru prestigiosul premiu internaţional World Ski Awards, se găseşte pe Valea Jiului de Vest la 9 km. de Lupeni şi la o altitudine de 1445 m.

 DOMENIUL SCHIABIL
Partii de schi.
Toate cel 12 pârtii însumeaza 26 de km. Iar 20 de km. au instalaţii pentru zăpadă artificială. Pe 6 pârtii se poate schia şi în nocturnă.
În Straja mai găsiţi: o pârtie pentru săniuș, 2 pârtii pentru snow-tubing, un snow-park, 2 școli de schi şi centre de închiriere a echipamentelor sportive.
– Cea mai lungă pârtie din ţară, are 8,1 km. Din Vârful Straja, de la 1868 m. altitudine puteţi schia până la stația de plecare a telegondolei din Lupeni, aflată la 750 m.
Transport pe cablu.
Staţiunea dispune de 11 instalaţii care totalizeaza 10 km.: o telegondolă, 4 telescaune şi 6 teleschiuri. Schiorii începători beneficiază de 2 benzi rulante pentru transport.

 AGREMENT
– Parcul de aventuri Pro Straja are 3 tiroliene, pereţi de escaladă, poduri suspendate, şi un circuit de ateliere de 225 m. lungime.
Traseul Lupilor este un traseu de 4 km. amenajat pentru mountain bike.  Un alt traseu este Baloo care are 3,2 km.
 
CE MAI PUTEŢI VIZITA?
– Schitul Straja care este construit din lemn din 1996.
– Tunelul unic în Europa.
Spre schit s-a construit un tunel lung de 57 de metri. El face legătura între drumul principal și schitul din lemn. Pe pereții  tunelului este pictat întregul calendar ortodox. O candelă, mereu aprinsă este aşezată în fiecare zi în fața icoanei sfântului care este sărbătorit în acea zi şi care este şi protectorul celui născut în ziua respectivă.
– Ursul Baloo poate fi vizitat în apropierea pârtiei de schi pentru începători ”Baloo”, unde i-a fost amenajat un țarc de 800 mp. Ursul are un bârlog și un bazin în care se scaldă.
În luna februarie, de ziua lui este răsfăţat cu un  tort din fructe.
– Crucea Eroilor. Ne aminteşte de sacrificiul suprem pe care l-au făcut bunicii şi străbunicii noştri în Primului Război Mondial. Se afla la altitudinea de 1450 m. Crucea are 18,6 metri înălţime şi este luminată noaptea.
– În Lupeni puteţi vizita Palatul Cultural.

TRASEE în împrejurimi
Vara puteţi merge în drumeţii şi parcurge creasta principală spre est, pe marcajul bandă roşie până la Cabana Vâlcan şi mai departe până la confluenta Jiului de Vest cu Jiul de Est.
Spre vest puteţi ajunge la lacul de acumulare şi hotelul Valea de Peşti şi mai departe până pe Culmea Oslea. Alte trasee vă conduc spre nord unde puteţi admira splendidele lacuri glaciare ale Retezatului şi frumoasele peşteri. Spre sud se poate ajunge pe poteci în Cheile Sohodolului, Cheile Şuşarei ori la Tismana.

EVENIMENTE
– Drumul Crucii.
În Vinerea  Mare are loc un pelerinaj.  Se porneşte de la Cimitirul Eroilor din LUPENI și se merge până la Schitul Straja,  cale de 10 km. Se reface Drumul Crucii cu 14 popasuri la care se citesc cele  12 Evanghelii.  Se duce pe umeri o cruce de lemn de 100 kg. în care este pusă o bucată din crucea sfântă dusă de Cristos.
– În iunie se desfășoară o competiție internațională de longboard.
– În Straja se organizează concursuri de schi alpin şi snowboard iar vara, competiţii sau tabere de lonboard şi downhill.
Nedeia Sânzienelor are loc pe 24 iunie.
– Nedeia din a doua săptămână după Paști, de Hramul Bisericii Sfintele Mironosițe.
– Măsuratul oilor.
Ziua minerului e sărbătorită pe 6 august.
Tradiţionalul Festival al Crailor are loc pe 14 decembrie.
 
CAZARE
Prima cabană a fost construită în anul 1928 iar prima pârtie a fost facută în 1980. Trei ani mai târziu a fost dat în folosinţă primul telescaun.
Azi peste 70 de pensiuni, cabane şi vile omologate cu 1-4 stele sau margarete vă stau la dispoziţie. Capacitatea  de cazare este de peste 4.500 de locuri.

Despre Masivul Retezat vezi https://alpestretravel.com/paradisul-lacurilor-muntii-retezat/
Informaţii despre Munţii Vâlcan în curand.

Text si fotografii Diana Zaheu

rpt

Sorry, the comment form is closed at this time.