logo
This is Photoshop's version of Lorem Ipsum. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat
Latest Posts
+387648592568
info@GOtravel.com

Urmărește-ne și pe:

Sus
 

Eternul feminin și anotimpul speranței

Eternul feminin și anotimpul speranței

Turism cultural

Anotimpul iubirii

Ion Zahiu

E zvon de primăvară!

Este momentul când vrem să renaștem odată cu natura, precum fragedele brânduşe care îndrăznesc să iasă de sub zăpadă.
Dragostea, cea care dă sens vieţii, o celebrăm în anotimpul speranţei.
De Dragobete, în zori de zi, tinerii culegeau flori cântând. La pânz fetele fugeau către sat într-un frumos ritual numit zburătorit. Fata se lăsa prinsă şi sărutată dacă îi era drag băiatul.
Către seară, tinerii îşi anunţau logodna în mijlocul celor dragi. Tradiţia spune că îndrăgostiţii ce îşi anunţau iubirea de Dragobete aveau parte de belşug şi sănătate.
Un alt obicei cerea ca fetele să adune zăpadă, numită „zăpada zânelor”. Rosteau descântece de iubire iar când se topea se spălau pe chip cu apa magică devenind frumoase precum zânele.
Dragobete era fiul babei Dochia, un Eros străvechi al acestor plaiuri.

Viaţa este un miracol iar pentru toate cele de care ne bucurăm în fiece zi aducem un omagiu femeii mamă.
Femeia cea dătătoare de viață, o celebrăm nu întâmplător primăvara, atunci când natura renaşte.
Femeia ca simbol al vieţii a fost prezentă în culturile neolitice din spaţiul carpato–daubiano-pontic prin statuiete care ne înfățișează pe divinitatea pământului şi a vieţii: zeiţa Mama Gaia.
Cybele, fiica sa, era celebrată ca mamă a zeilor de tracii frigieni la începutul primăverii. E prima atestare a ceea ce mai târziu va fi ziua mamei şi a femeii.

Mărţişorul ca simbol

Sezonul alb e urmat de cel cald, al fertilității redat prin roșu, precum e soarele în zori de zi.
Roșul se împletește cu albul în ŞNUR, un simbol al contrariilor și în spirala dublă pe care o găsim în cea mai veche civilizație europeană, Civilizația Danubiană.
La Schela Cladovei lângă Porţile de Fier, a fost descoperit un colier din pietricele de râu colorate în alb şi roşu cu o vechime de 9000 de ani.
Împletirea contrariilor o mai găsim din belșug în funia sculptată pe porțile maramureșene.
Mărțișorul se oferă femeilor. Iar în Moldova și barbaţilor. Tradiţia care o gasim în ţarile spaţiului tracic din Balcani,  a intrat in patrimoniul mondial UNESCO.

Mărțișorul se leagă la încheietura mâinii sau se poartă în piept și se pune la primul ram înflorit pentru a aduce noroc dar şi pentru dragoste, sănătate şi fertilitate. Ulterior, la șnur s-a adăugat un disc sau un ban de aur reprezentând soarele pentru că renașterea naturii era legată de străvechiul cult solar. A urmat perioada decadentă, care se continuă şi astăzi în care se adaugă la şnur tot felul de amulete care nu au legatură cu simbolul mărţişorului.
Focul ca o reprezentare la scară mică a soarelui, își avea în cultul predacic o zeiță: Hestia.

Yin și Yang

Un alt simbol al contrariilor, yin și yang a fost descoperit pe o piesă ceramică din Civilizaţia Cucuteni. Simbolul este mai vechi decât cel chinezesc cu o mie de ani.

Să nu uitam și că prima formă de organizare socială a omenirii a fost matriarhatul şi că mitul amazoanelor s-a născut tot pe aceste plaiuri. Legenda amazoanelor completează miturile esențiale ale omenirii.
Veniţi să vedem Muzeul Cucuteni, să admiram porţile şi tradiţiile din Maramureş iar când vom poposi la Drobeta să ne oprim la Muzeul Porților de Fier.
Inspirați pictori, poeţi, sculptori, compozitori, scriitori aduc un elogiu feminităţii. Eternul feminin este omniprezent. Fie în zeiţă, în nimfă, zână, fată ori femeie.
Împleteşte o coroniţa de flori, prinde-o în părul iubitei şi … zâmbiţi, căci dragostea este esenţa vieţii!

 

Sorry, the comment form is closed at this time.