Bigăr, cea mai frumoasă cascadă din lume şi fascinanta sa legendă
Ion Zahiu, Ştefan Nica
Natura este de multe ori de o frumuseţe incredibilă. Dar nu numai splendoarea naturii fascinează ci şi legendele pe care le povestesc munţii, râurile, copacii şi bătrânii plini de har.
Impresionaţi de unicitatea și frumuseţea Cascadei Bigăr din România au fost și cei de la publicaţia online The World Geography, din SUA, care o plasează pe locul întâi în lume într-un clasament al cascadelor unice.
Cu trei ani mai înainte, în 2010, National Geographic Traveler îi făcea o prezentare iar cotidianul Huffington Post scrie despre cascadă că este “Un loc desprins din basme” și o compară cu o imagine din filmul “Mica Sirenă”.
Frumuseţea cascadei
Cascada este formată pe tuf calcaros acoperit de mușchi verde pufos. Are aspect tronconic, ca o cuşmă. Dar cea mai potrivită comparaţie e aceia cu creștetul unei fete cu pletele ca în legendă.
Apa vine din Izbucul Bigăr. Izbuc este locul unde un curs de apă subteran iese la suprafaţă după ce a străbătut o peșteră. Pârâul Golumbu aflat în nord la cinci kilometri, intră printr-un sorb în subteran și iese la suprafaţă în Izbucul Bigăr. Stânca Cârşa Goznei are peste 50 de metri înalţime iar izbucul de doi metri diametru la bază are apă limpede în care înoată păstrăvii. Aici, la zece minute de mers, se află Grota Bigăr, iar în apropiere se găsește păstrăvăria Miniș.
Cascada are opt metri înalţime și se află în Cheile Minișului din Banat. Cheile, prin cei 14 km lungime sunt pe locul trei în România, după Cheile Nerei și Carașului aflate în apropiere. Cheile Minișului sunt străbătute de drumul asfaltat DN 57B.
Cascada Bigăr se află în locul în care drumul se intersecteaza cu paralela 45, punct marcat printr-o bornă. Este extrem de accesibilă aflându-se chiar în marginea drumului, la 17 km de Anina și la 12 km de Bozovici.
Legenda
Una dintre cele mai frumoase legende, neasemuită prin originalitatea ei, este legenda Cascadei Bigăr, aflată în Munţii Almăjului.
Se spune că odată, demult, în vremuri de care numai pietrele reci şi mute şi munţii cărunţi îşi mai amintesc trăia o familie de oameni harnici. Femeia, pe care soţul ei o iubea nespus, era de o frumuseţe răpitoare. Trecuseră destui ani de când erau împreună însă erau nefericiţi pentru că îşi doreau mult un copil. Trăiau în munţi cu dorul lor nestins. Dar într-o zi viaţa lor avea să se schimbe. O bătrână vrăjitoare i-a spus femeii că dacă va bea apă din izbucul de la grotă va rămâne grea. Exista însă o condiţie. Dacă va fi fată, ea nu trebuia să se îndrăgostească pentru că acest lucru îi putea aduce moartea.
În sfârşit, la soroc, femeia a născut o fetiţă de toată frumuseţea. Visul celor doi se împlinise. Fetiţa creştea şi în fiecare zi se făcea tot mai frumoasă. Părul ei era ca mătasea porumbului, iar ochii ca două lacuri de munte în care se topise cerul. Toţi flăcăii o râvneau, frumuseţea ei îi încânta dar ea trecea mai departe veselă şi nepăsătoare până într-o zi când l-a întâlnit pe Bigăr, flăcău mândru cu ochii ca de foc. Inima ei s-a topit pe dată. Se întâlneau două suflete pline de iubire, de dorinţi, de frumuseţe, două universuri a căror contopire puteau să dea iubirii strălucirea unei stele.
Tatăl fetei a simţit însă pericolul şi a închis-o în grotă, pentru a o proteja. Dar destinul își urma cursul. Fata iubea, iubea nespus şi strigătele ei de durere şi disperare au fost auzite de vrăjitoarea care locuia pe celălalt tărâm. Ea veni la fată şi îi spuse: tot ce mai pot să fac pentru tine este să îţi transform părul într-o cascadă pe care vor curge lacrimile tale.
Iubitul său Bigar, veni atras de glasul fetei şi… se înecă în lacrimile iubitei sale. După ce dragostea le-a fost pusă la încercare, cei doi au ajuns pe Tărâmul Regăsit al Dorului, unde se iubesc veşnic. Frumoasa poveste ne amintește că iubirea nu poate fi învinsă nici de moarte. Oamenii locului povestesc cu farmec legenda, splendoarea cascadei inspirându-i.
Anotimpul cascadei
În ce anotimp să vizitezi cascada? Vara, când verdele se împletește cu albastrul pur al apei și poţi surprinde mici curcubee în boarea cascadei sau toamna când frunzele galben ruginii se prind ca florile în șuviţele despletite ale fetei din legendă?
Iarna, când cascada îngheaţă, poţi zări în oglinda apei neasemuitul chip al fetei din poveste, aflată în Palatul de Cleștar.
Frumuseţea s-a pogorât pe acest plai la fel ca în acel loc unde ai văzut întâia oară lumina zilei. Dar despre asta vom mai povesti.
Şi-am încălecat pe o șa și…
Foto: Ginel Stanca, turism.cjcs
SOLaneApona
martie 4, 2024 at 12:34 amTadalafilo Precio Farmacia
The question is interesting, I too will take part in discussion.
Cialis 5 mg prezzo <a href=[Link deleted]5 mg prezzo cialis 5 mg prezzo